EAH Kadrosunun Avantajları Nelerdir?
6 Ekim 2021TUS Yerleştirme Sonuçları Kaç Günde Açıklanıyor?
16 Ekim 2021TUS Rehberi sitemizde yer alan kadro türleri kategorisinde TUS kılavuzunda yer alan kadro türlerinin detayları yer almaktadır. Daha önce hazırlanmış olduğumuz yazılardan biri olan YÖK Kadrosu Nedir? yazısını öncelikle okumanızı tavsiye ederiz.
Bu yazımızın içeriğinde ise YÖK kadrosunun diğer kadro türlerine göre avantajlarını açıklamaya çalışacağız. YÖK kadrosunun dezavantajlarını da şu yazıda bulabilirsiniz.
YÖK Kadrosunun Avantajları Nelerdir?
YÖK kadrosu TUS kılavuzunda “kadrosu Yükseköğretim Kurulu tarafından verilecek kontenjanlar” olarak tanımlanmaktadır. Bu kadro türünü seçen hekimler YÖK tarafından verilen kontenjanlarda uzmanlık eğitimi alırlar.
Yazımızın bu bölümünde YÖK kadrosunun avantajlarını detaylı şekilde açıklamaya çalışacağız.
Vereceğimiz bilgiler genel ortalama içermektedir, klinikler arasında farklar görülebilmektedir. Verilen bilgiler kesinlik içermemektedir, öngörü oluşturmayı amaçlamaktadır.
YÖK kadrosunun avantajları şunlardır:
1. İstifa Sonrası Süreç
Asistan olan hekimlerin bir bölümü istifa etmek zorunda kalıyor. Bunun birçok nedeni olabilir, konumuz bu değil. İstifa ettikten sonra maruz kalınan yaptırımlar ise oldukça can sıkıcı olabiliyor.
YÖK kadrosuna yerleşen asistan hekimler 2547 sayılı Yükseköğretim kanununa tabii olurlar. Bu kanuna tabi olmanın istifa ve yeniden TUS’a girme adımlarında birçok avantajı bulunmaktadır.
YÖK kadrosuna yerleşen hekimler istifa ederlerken usullü/usulsüz istifa gibi adımlarla uğraşmazlar, direkt olarak istifa edebilirler. Herhangi bir onaya ihtiyaç duymadan.
Diğer bir avantajı ise istifa sonrasında memuriyet cezasının gelişmemesi. Bu sayede yeniden DHY atamasına girilebilir. En yakın TUS’a girilerek EAH ve SBA yazılabilir.
YÖK kadrosunu açıklarken birinci maddenin bu olması sizi şaşırtmasın, bu özellik YÖK kadrosunun EAH ve SBA’ya direkt üstünlüğüdür.
2. Maaş Düzeyi
YÖK kadrosunda bulunan asistanlar Yükseköğretim Kurumunun belirlemiş olduğu araştırma görevlisi maaşını alırlar. Bu maaş normal 657’ye bağlı hekim maaşından bir tık daha yüksektir çünkü akademik kadro farkı içerir.
Bildiğiniz üzere SBA kadrosundaki asistan hekimler de üniversite hastanelerinde eğitim alıyorlar. Aynı klinikte çalışan YÖK asistanı SBA asistanına göre 500 TL – 1.000 TL arasında daha fazla ücret alabilmektedir. Klinikler arasında ödeme farklılığı vardır, tercih edeceğiniz kliniği arayarak detayları öğrenebilirsiniz.
Yine de aynı bölüm için EAH kadrosundaki asistan hekimin maaşının ortalama olarak daha fazla olacağını söyleyebiliriz.
3. Akademik Ortam
YÖK kadrosunun diğer kadro türlerine göre en büyük avantajı budur. Akademik ortam kelimelerini her YÖK kadrosu için söylemek zor olsa da ortalamaya bakıldığında YÖK kadroları diğer kadro türlerine göre akademik bilgi seviyesini en çok sunan kadro türüdür.
Akademik kariyer açısından yayın yapma, network kurma, komplike vakalar görme gibi detaylar üniversite hastanelerinde daha fazla yer almaktadır.
Üniversite hastanelerinin eğitim saatleri, vaka toplantıları vs. gibi asistanlığa akademik etki edebilecek özelliklerini göz önünde bulundurmalısınız.
4. Eğitici Sayısı ve Özelliği
Üniversite hastanelerinde her seviyeden akademik personel sayısı diğer kadro türlerinin olduğu yerlere göre çok daha fazladır. Pek çok hoca kendine ait bir alanda uzmanlaşmış ve o alanda eğitiminize destek olacaktır.
Köklü üniversite hastanelerinde yüzlerce alanında ehil hoca bulunmaktadır. Asistanlık bir eğitim sürecidir ve eğitici sayısı/eğitici özelliği net bir avantajdır.
5. Komplike Vaka
Üniversite hastaneleri pek çok ildeki son basamak tıp merkezleridir. Son basamak olmanın getirdiği en sıkıntılı hasta ile karşılaşma durumu asistan eğitimi açısından pozitif etkiye sahiptir.
Kendi branşınız ile ilgili en uç vakaları görme ihtimali diğer kadro türlerine göre çok daha fazladır. Bu durum hem akademik hayatınıza hem de uzmanlık seviyenize direkt etki edecektir.
6. Hasta Sayısı
Özellikle eğitim araştırma ve şehir hastanelerinde sonu gelmeyen hasta sayılarıyla uğraşılmak zorunda kalınabiliyor. Üniversite hastanelerinde çoğu klinikte hasta sayısı limiti vardır ve üzerine çıkılmamaya çalışılır.
Randevuların daha düzenli olarak verilmesi, daha ılımlı hasta sayısı çalışma ortamı açısından bir avantaj oluşturacaktır.
7. Diğer Branşlar İle İşbirliği
Üniversite hastanelerinde birçok bölümün kendi arasında kurmuş olduğu konseyler bulunmaktadır. Buralarda uçlarda yer alan vakaların akademik seviyelerde paylaşıldığı sunumlar ve toplantılar yapılmaktadır.
Konsültasyon amacıyla diğer kliniklerden çok daha ayırıcı yardım alma ihtimali vardır. Yandalların bulunması nedeniyle diğer branşlardan ileri seviye bilgi edinilebilir.
8. Akademik Kariyer
YÖK kadrosundan uzman olmanın gelecekte akademik kariyer yapma üzerine bir miktar daha fazla etkisi vardır. Daha fazla yayının içinde bulunma ihtimali, akademik çevreyi tanıma gibi özellikleri vardır.
Ortamın vereceği etki ile gelecekte yandal yapma veya akademik kadrolarda bulunma ihtiyacı daha fazla olabilir. Bu durum kişiye göre değişebilse de ortamın eğilimi değiştirme ihtmali göz ardı edilmemelidir.
YÖK kadroları konusundan avantaj olarak ifade edilebilecek daha birçok durum olsa da genel ortalamaya hitap etmediği için yazımızın içerisine ekleme gereği duymadık.
Burada yazılı her bir maddeye antitez olarak sunulabilecek YÖK kadroları bulunmaktadır. Akademik ortamı olmayan, komplike vaka almayan klinikler bulunmaktadır.
Bu yazıdaki gaye, TUS tercih sürecinde daha fazla bilgiye sahip olmanız ve değerlendirme yaparken hangi noktaları dikkate almanız gerektiği konusunda yardımcı olmaktır.
YÖK kadrolarının detayları için şu iki yazıya göz atmanızı öneriyoruz:
DoktorBun forumda bulunan YÖK Kadroları kategorisinde sorulan onlarca soruya ve detaylı açıklamalarına da şuradan ulaşabilirsiniz.
Merak ettiğiniz tüm soruların cevabı DoktorBun.com'da. |
---|
Bu konu ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruları DoktorBun.com forumunda sorabilirsiniz veya yanıtlanmış yüzlerce soru sayesinde merak ettiğiniz tüm detaylara ulaşabilirsiniz. |