EAH Kadrosunun Dezavantajları Nelerdir?
11 Nisan 2021TUS Tercihleri İçin Özel Koşullar ve Açıklamaları
2 Mayıs 2021TUS Rehberi sitemizde yer alan kadro türleri kategorisinde TUS kılavuzunda yer alan kadro türlerinin detayları yer almaktadır. Daha önce hazırlanmış olduğumuz yazılardan biri olan YÖK Kadrosu Nedir? yazısını öncelikle okumanızı tavsiye ederiz.
Bu yazımızın içeriğinde ise YÖK kadrosunun diğer kadro türlerine göre dezavantajlarını açıklamaya çalışacağız. YÖK kadrosunun avantajlarını da şu yazıda bulabilirsiniz.
YÖK Kadrosunun Dezavantajları Nelerdir?
YÖK kadrosu TUS kılavuzunda “kadrosu Yükseköğretim Kurulu tarafından verilecek kontenjanlar” olarak tanımlanmaktadır. Bu kadro türünü seçen hekimler YÖK tarafından verilen kontenjanlarda uzmanlık eğitimi alırlar.
YÖK kadrosuna yerleşen asistanlar YÖK’e bağlı üniversite hastanelerinde asistanlık eğitimlerini almakta ve asistanlıklarını tamamladıklarında uzman hekim olabilmektedirler.
Yazımızın bu bölümünde YÖK kadrosunun dezavantajlarını detaylı şekilde açıklamaya çalışacağız.
YÖK kadrosunun dezavantajları hakkında vereceğimiz bilgiler genel ortalama içermektedir, klinikler arasında farklar görülebilmektedir. Verilen bilgiler kesinlik içermemektedir, öngörü ve bilgi oluşturmayı amaçlamaktadır.
YÖK kadrosunun dezavantajları şunlardır:
1. Daha Yüksek Puan
YÖK kadroları sunduğu avantajlar nedeniyle daha fazla tercih edilen kadro türleridir. Daha fazla tercih edildiği için daha yüksek taban puanına sahip kadro türleridir.
Bir YÖK kadrosuna yerleşmek istiyorsanız aynı ildeki aynı bölüm için asistan alan EAH ve SBA’lara göre daha yüksek puan almanız gerekebilir.
2. Angarya İşler
Üniversite hastanelerinde hemşire ve yardımcı personel sayısı daha azdır. Bu durumun bir sonucu olarak asistan hekimlere kendi işlerinin dışında işler yüklenebilir. Bu işler hem hekim işi olmayabilir hem de oldukça fazla iş yükü oluşturabilir.
Kan alma, dosya doldurma, hasta yatış işlemleri gibi sayısı ve sınırı belirlenemeyecek angarya diye niteleyebileceğimiz işlerle karşılaşabilirsiniz.
3. Düzensiz Mesai Saatleri
Üniversite hastanelerinde birçok kliniğin kendine ait işleyişi vardır, bu işleyiş sizi normal mesai saatlerinin dışında çalıştırmayı da içerebilir.
Çok erken saatte gelme, ne zaman çıkış yapılacağı bilinmeyen mesailerde bulunma gibi dezavantajlar ile karşılaşabilirsiniz. Özellikle cerrahi branşlar bu noktada daha farklı seviyelerde olabilir.
4. Eğitici Kaprisi
YÖK kadrolarının avantajlarında “daha fazla eğitici” gibi bir başlığımız vardı. Gelin görün ki bu her zaman bir avantaj olmayabilir. Eğitici olmanın etkisiyle sınırsız güce ulaştığını düşünen hocalar nedeniyle zor anlar yaşama ihtimaliniz daha fazladır.
5. Hoca Hastası Kavramı
YÖK kadrosunda karşılaşacağınız bir diğer zorluk ise hocalarınızın özel hastalarının olması ve bu hastaların takındığı tavırlara sabretme zorluğu olacaktır.
Özel hasta diye yatırılan bu hastalar birçok özelliği nedeniyle asistanlığınızda sizi zorlayabilir.
6. Mobbing ve Kıdem Zorbalığı
Üniversite hastanelerinin daha eski olması nedeniyle birçok klinikte yıllardır var olan düzenler ile karşılaşabilirsiniz. Bu düzen size akıl almaz hiyerarşilere sabretmeye zorlayabilir.
Hem hocalardan hem de kıdemlilerinizden gelebilecek çeşitli zorluklara dayanmanız gerekebilir. Bu durum tüm kadro türleri için geçerli olsa da YÖK kadrosunda (akademik ortamın getirdiği negatiflik) daha fazladır.
YÖK kadroları konusundan dezavantaj olarak ifade edilebilecek daha birçok durum olsa da genel ortalamaya hitap etmediği için yazımızın içerisine ekleme gereği duymadık.
Burada yazılı her bir maddeye antitez olarak sunulabilecek YÖK kadroları bulunmaktadır. Ortamı çok iyi, düzenli nöbet ve mesai saatleri olan birçok klinik bulunmakta.
Bu yazıdaki gaye TUS tercih sürecinde daha fazla bilgiye sahip olmanız ve değerlendirme yaparken hangi noktaları dikkate almanız gerektiği konusunda yardımcı olmaktır.
YÖK kadrolarının detayları için şu iki yazıya göz atmanızı öneriyoruz:
DoktorBun forumda bulunan YÖK Kadroları kategorisinde sorulan onlarca soruya ve detaylı açıklamalarına da şuradan ulaşabilirsiniz.
Merak ettiğiniz tüm soruların cevabı DoktorBun.com'da. |
---|
Bu konu ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruları DoktorBun.com forumunda sorabilirsiniz veya yanıtlanmış yüzlerce soru sayesinde merak ettiğiniz tüm detaylara ulaşabilirsiniz. |