TUS Dahiliye Soru Dağılımı | KONU KONU | 2018’den Günümüze
15 Mart 2021EAH Kadrosunun Dezavantajları Nelerdir?
11 Nisan 2021Tıpta Uzmanlık Sınavı yılda 2 defa uygulanan ve binlerce hekimin girdiği akademik bir sınavdır. Başvuruların alınmasından asistanlığa başlamaya kadar geçen süreçte birçok adım bulunmakta ve bu adımlar zaman zaman iç içe girebilmektedir.
TUS sürecinin adımları hakkında detaylı bilgiler içeren bu yazı ile TUS başvurusundan asistanlığa başlayana kadar geçen sürecin detaylarını öğrenebilirsiniz.
TUS Sürecinin Adımları Nelerdir?
1. TUS Başvurularının Alınması
TUS süreci başvuruların alınması ile başlar. Başvuru süresi için genellikle 10 gün süre verilir. Başvurular bittikten sonra sadece 14 saat süren geç başvuru gününde başvuru yapabilirsiniz.
2. TUS’un Uygulanması
Başvurular bittikten 1-1,5 ay sonra Tıpta Uzmanlık Sınavı uygulanır. TUS tek bir günde, iki oturumda uygulanan bir sınavdır ve toplamda 5 saat sürmektedir.
3. TUS Sonuçlarının Açıklanması
TUS sonuçları son dönemde sınavın uygulanmasından 3-4 hafta sonra açıklanmaktadır. Yine de sınav dönemleri arasında sonuçların açıklanması noktasında farklılıklar görülebiliyor.
TUS Sonuçları Kaç Günde Açıklanıyor? yazımızda son 10 TUS dönemi üzerinden karşılaştırma tablosuna ulaşabilirsiniz.
4. TUS Tercihlerinin Alınması
TUS sonuçları açıklandıktan hemen sonra tercihler alınmıyor. Sınav dönemleri arasında farklılıklar gözlense de genellikle 2 hafta sonra tercihler alınmaya başlanıyor.
TUS Tercihleri Sonuçlar Açıklandıktan Kaç Gün Sonra Alınmaya Başlanıyor? yazımızda son 10 TUS dönemi üzerinden karşılaştırma tablosuna ulaşabilirsiniz.
5. Yerleştirme Sonuçlarının Açıklanması
Tercih süreci tamamlandıktan sonra yerleştirme sonuçlarının açıklanmasını beklemeye başlıyorsunuz. Sınav dönemleri arasından farklılıklar gözlense de genellikle 1-2 hafta içinde yerleştirme sonuçları açıklanıyor.
6. Asistanlık İçin Belge Gönderimi
Yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra kurumlara belge gönderimi süreci başlıyor. TUS sürecinin kadrolara göre değişkenlik gösterme aşaması burada başlıyor.
Yerleştiğiniz kuruma göre belge gönderimi yapıyorsunuz ve sonrasında asistanlığa başlamak için çağrılmayı bekliyorsunuz.
7. ÇKYS’ye Düşme veya Tebligatın Gelmesi
TUS sürecinin adımları bu basamak ile son buluyor. Yerleştiğiniz kadro türüne göre ÇKYS’ye düşüyorsunuz veya yerleştiğiniz kadro yeri tarafından aranarak/posta yoluyla göreve çağrılıyorsunuz.
Bu işlem basamağı gerçekleştiğinde yerleşmiş olduğunuz ve belge gönderdiğiniz asistanlık yerine giderek göreve başlama işlemlerini gerçekleştiriyorsunuz.
Tüm bu adımlar gerçekleştikten sonra TUS sürecinin adımları tamamlanmış oluyor. Uzun ve meşakkatli bir yolun sonucunda artık yerleşmiş olduğunuz klinikte asistan hekim olarak göreve başlamış oluyorsunuz.
TUS Rehberi sitemizde yer alan TUS Süreci kategorisinde önceki sınav dönemleri üzerinden elde edilen verilerin değerlendirildiği çeşitli içeriklere ulaşabilirsiniz.