TUS Rehberi – DoktorBUNTUS Rehberi – DoktorBUNTUS Rehberi – DoktorBUNTUS Rehberi – DoktorBUN
  • Anasayfa
  • Adım Adım TUS
  • A’dan Z’ye TUS
  • Danışmanlık
  • İletişim
İndir
✕
            No results See all results

            EAH Kadrosunun Dezavantajları Nelerdir?

            • Home
            • Kadro Türleri EAH Kadrosu
            • EAH Kadrosunun Dezavantajları Nelerdir?

            TUS Rehberi sitemizde yer alan kadro türleri kategorisinde TUS kılavuzunda yer alan kadro türlerinin detayları yer almaktadır. Daha önce hazırlanmış olduğumuz yazılardan biri olan EAH Kadrosu Nedir? yazısını öncelikle okumanızı tavsiye ederiz.

            Bu yazımızın içeriğinde ise EAH kadrosunun diğer kadro türlerine göre dezavantajlarını açıklamaya çalışacağız. EAH kadrosunun avantajlarını da şu yazıda bulabilirsiniz.

            EAH Kadrosunun Dezavantajları Nelerdir?

            EAH Kadrosunun Dezavantajları Nelerdir?

            EAH kadrosu TUS kılavuzlarında “Sağlık Bakanlığı tarafından açılan kontenjanlar” olarak tanımlanmaktadır. EAH kadrosuna yerleşen hekimler Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde asistanlık eğitimlerini almakta ve asistanlıklarını tamamladıklarında uzman hekim olabilmektedirler.

            Yazımızın bu bölümünde EAH kadrosunun dezavantajlarını detaylı şekilde açıklamaya çalışacağız.

            EAH kadrosunun dezavantajları hakkında vereceğimiz bilgiler genel ortalama içermektedir, klinikler arasında farklar görülebilmektedir. Verilen bilgiler kesinlik içermemektedir, öngörü ve bilgi oluşturmayı amaçlamaktadır.

            EAH kadrosunun dezavantajları şunlardır:


             1.  Çok Hasta Çok İş

            EAH kadrosunun avantajları yazısında EAH kadrolarının bulunduğu hastanelerin büyük hasta potansiyel sahip kurumlar olduğunu yazmıştık. Klinik anlamda iyi bir özellik olan bu durum ayrıca dezavantaj da oluşturuyor.

            Eğitim araştırma hastanelerinde ve şehir hastanelerindeki hekimler sınırsız hasta ile uğraşmak zorundadır, poliklinik sırası limiti daha sorunludur. Bu durumun bir sonucu olarak yapılması gereken çok iş ve bolca yorgunluk ortaya çıkacaktır.


             2.  Yetersiz Eğitici Sayısı

            Eğitim araştırma hastanelerinde ve şehir hastanelerinde akademik unvana sahip eğitici sayısı üniversite hastanelerine göre daha azdır.

            Uzmanlık eğitimi alırken ehil ellerden bilgi almak gerekiyor. EAH kadrosu bu özelliği nedeniyle YÖK kadrosunun gerisinde kalmaktadır. EAH’larda daha az akademik statüde hekim bulunmaktadır. Aynı kurumda görev yapan uzman hekimler ise çok daha fazladır.


             3.  Akademik Hava Eksikliği

            EAH kadrosu asistanları bolca hasta görüp bolca pratik yapabilirler, bu yönüyle büyük avantaja sahiptirler. Ancak devlet hastanesi mantığıyla hareket eden kurum düzeni nedeniyle kendilerini sadece çalışırken bulabilirler.

            Asistanlık bir eğitim süreci gerektirir, akademik taraflarının da olması gerekiyor. Üniversite hastanelerinde akademik unvanlı personel sayısı ve kurum kültürü nedeniyle akademik bir ortam bulunur. Eğitim araştırma hastanelerinde ise bu ortam nispeten daha eksiktir.

            Yine de bu durumun her yer için geçerli olmadığını bilmek gerekiyor. Kurumdan ziyade kliniğin akademik ortamı olabilir ve eğiticilerin desteği görülebilir.


             4.  Hastaların Çıkardığı Zorluklar

            Sağlık Bakanlığına bağlı bir hastanede, çok fazla hasta ile haşır neşir olurken yaşanacak çoğu problem aslında hastalar ile ilgilidir. Hastaların baskısının ön planda olduğu ve her zaman haklı görüldüğü kurumlarda çalışmak nispeten daha zordur.

            Üniversite hastanelerinde hastalar en üst kuruma geldiklerini düşünürler, bunun bir sonucu olarak bekleyebilir, daha az problem çıkarırlar. Bu bölüm aslında çok uzatılabilir ama siz anlarsınız.


             5.  Ayırıcı Vaka Eksikliği

            Devlet hastanesi modunda eğitim araştırma hastanesinde bir yerden sonra standart hastalar ve hastalıklar ile uğraşılır. Ayırıcı vakalar ve daha nadir vakalar görmek zorlaşır.

            Üniversite hastanelerin bu konuda imkanı çok daha fazladır. İlginç vaka görme ihtimali eğitim araştırma hastanelerine ve şehir hastanelerine göre daha fazladır.


             6.  İstifa ve Yaptırımlar

            EAH kadrosu asistanları 657 sayılı yasaya tabii memurlardır. Bu durumun bir sonucu olarak özlük hakları bu yasaya göre düzenlenmektedir.

            EAH kadrosundan istifa edilince memuriyetten istifa haklarından birinde azalma olmaktadır çünkü 657’den istifa ediyor olacaksınız.

            657’den istifa edildiği için usullü istifada 6 ay, usulsüz istifada 1 yıl memuriyete girme cezası gelişir. Asistanlıktan istifa ettikten sonra yeniden EAH/SBA yazma konusu bu süreler nedeniyle soru işareti oluşturacaktır. İstifa edilince memuriyet cezası nedeniyle hemen DHY’ye girilmemektedir.


            EAH’lar konusundan dezavantaj olarak ifade edilebilecek daha birçok durum olsa da genel ortalamaya hitap etmediği için yazımızın içerisine ekleme gereği duymadık.

            Burada yazılı her bir maddeye antitez olarak sunulabilecek EAH kadroları bulunmaktadır. Akademik düzeyi çok iyi, yeterli eğiticiye sahip birçok EAH kadrosu bulunuyor.

            Bu yazıdaki gaye TUS tercih sürecinde daha fazla bilgiye sahip olmanız ve değerlendirme yaparken hangi noktaları dikkate almanız gerektiği konusunda yardımcı olmaktır.

            EAH kadrolarının detayları için şu iki yazıya göz atmanızı öneriyoruz:

            • EAH Kadrosu Nedir? EAH Kadrosunun Özellikleri Nelerdir?
            • EAH Kadrosunun Avantajları Nelerdir?

            DoktorBun forumda bulunan EAH Kadroları kategorinde sorulan onlarca soruya ve detaylı açıklamalarına da şuradan ulaşabilirsiniz.


            Merak ettiğiniz tüm soruların cevabı DoktorBun.com'da.

            Bu konu ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruları DoktorBun.com forumunda sorabilirsiniz veya yanıtlanmış yüzlerce soru sayesinde merak ettiğiniz tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

            TUS Kadroları & TUS Puanları & EAH - SBA -YÖK & Asistanlıktan İstifa ve Feragat & TUS'a Dair Her Şey

            TUS Rehberi bir DoktorBUN ürünüdür.

            DoktorBUN Rehberleri

            DHY Rehberi
            TUS Rehberi
            YDUS Rehberi [Yakında]
            DUS Rehberi [Yakında]
            İYH Rehberi [Yakında]

            Diğer Ürünlerimiz

            DoktorBUN [App]
            DoktorBUN [Forum]
            DoktorBUN [Kongreler]
            DoktorBUN [Danışmanlık]

            TUS Rehberi bir DoktorBUN ürünüdür.
            © 2025 | Tüm Hakları Saklıdır.

            Made with by ♥︎ BUNLabs

            İndir
                      No results See all results