TUS Tercihleri Sonuçlar Açıklandıktan Kaç Gün Sonra Alınmaya Başlanıyor?
4 Ekim 2021YÖK Kadrosunun Avantajları Nelerdir?
6 Ekim 2021TUS Rehberi sitemizde yer alan kadro türleri kategorisinde TUS kılavuzunda yer alan kadro türlerinin detayları yer almaktadır. Daha önce hazırlanmış olduğumuz yazılardan biri olan EAH Kadrosu Nedir? yazısını öncelikle okumanızı tavsiye ederiz.
Bu yazımızın içeriğinde ise EAH kadrosunun diğer kadro türlerine göre avantajlarını açıklamaya çalışacağız. EAH kadrosunun dezavantajlarını da şu yazıda bulabilirsiniz.
EAH Kadrosunun Avantajları Nelerdir?
EAH kadrosu TUS kılavuzlarında “Sağlık Bakanlığı tarafından açılan kontenjanlar” olarak tanımlanmaktadır. EAH kadrosuna yerleşen hekimler Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde asistanlık eğitimlerini almakta ve asistanlıklarını tamamladıklarında uzman hekim olabilmektedirler.
Yazımızın bu bölümünde EAH kadrosunun avantajlarını detaylı şekilde açıklamaya çalışacağız.
Vereceğimiz bilgiler genel ortalama içermektedir, klinikler arasında farklar görülebilmektedir. Verilen bilgiler kesinlik içermemektedir, öngörü oluşturmayı amaçlamaktadır.
EAH kadrosunun avantajları şunlardır:
1. Daha Uygun TUS Puanı
Aynı şehirde aynı bölüm için kadro açan YÖK ve EAH kadroları arasında birkaç puanlık fark bulunur. YÖK kadrosundan alım yapan üniversite hastanelerinin puanları aynı bölüm için bir-birkaç puan daha yüksektir.
Bu durum EAH kadrosunun direkt olarak bir avantajı olmasa da daha uygun puan ile girilebilmesi EAH kadrosunun YÖK kadrosuna göre avantajlarından biridir. SBA kadroları ise hem YÖK hem de EAH kadrolarına göre daha düşük puanlıdır.
2. Hasta Potansiyeli
EAH kadroları eğitim araştırma hastaneleri ve şehir hastaneleri üzerinden alım yapmaktadır. Bu hastane türlerinde üniversite hastanelerine göre çok daha fazla hasta potansiyeli vardır.
Üniversite hastaneleri atipik hastalıklar konusunda çok daha iyi imkanlar sunarken tipik hasta sayısı açısından bakanlık hastanelerinde daha fazla potansiyel bulunmaktadır.
3. Daha Fazla Tecrübe
EAH kadrolarının olduğu hastanelerdeki hasta potansiyelinin direkt sonucu bölümünüzle ilgili vaka görme veya vaka yapma imkanınızın daha fazla olacak olmasıdır.
Bunun etkisi de uzmanlığınızı tamamlarken çok daha fazla tecrübeye sahip olmanız olacaktır.
4. Personel İşlerini Daha Az Yapmak
Sağlık Bakanlığına bağlı kurumlarda daha yeterli sayıda personel bulunmaktadır. Personel sıkıntısının daha ön planda olduğu üniversite hastanelerinde asistanlık işleri dışında diğer personellerin de işlerini yapabileceğiniz durumlar oluşabiliyor.
Daha çok asistan hekim işi yapabilme potansiyeli EAH kadrosunun görece en önemli avantajlarından biridir.
5. Malzeme ve Fiziki İmkanlar
EAH kadroları bakanlığa ait hastanelerde olduğu için fiziki imkanları ve malzeme problemleri daha az ortaya çıkmaktadır. Özellikle cerrahi bölümlerde bu avantaj çok daha ön planda olabilir.
6. Maaş Düzeyi
Bildiğiniz üzere asistan hekimlerin maaşı üç parametreden oluşmaktadır. Sabit maaş + nöbet ücreti + döner sermaye. Aslında çok daha fazla detay var ama bu üç başlık altında toparlayabiliriz.
Sabit maaş + nöbet ücreti hemen her kadro türünde benzerdir. Sadece nöbet ücretinin ne zaman ödeneceği soru işaretidir. Bazı kurumlar nöbet ücretini aylar sonra ödeyebiliyor.
EAH kadrolarının eğitim araştırma hastanelerinde olanları özellikle döner sermaye konusunda ön plana çıkmaktadır, bu da daha iyi maaş anlamına gelebilmektedir.
Yine de bu durumun her yer için geçerli olmadığını bilmelisiniz. Hastaneler arasında farklar bulunmaktadır, hatta aynı hastane içindeki farklı kliniklerde bile farklar ortaya çıkabilmektedir.
7. Eğitici Baskısı
Özellikle üniversite hastanelerinde var olan akademik ortam nedeniyle pek çok konuda zorluklarla karşılaşılabiliyor. Eğitici baskısı ve mobbing bunun bir yüzü.
EAH kadrosundan alım yapan yerlerin devlet hastanesi kültürüne sahip olması akademik açıdan dezavantaj sayılsa da eğitici baskısı ve mobbing konusundan daha elverişli ortama sahip olduğu söylenebilir.
8. Giriş – Çıkış Saatleri
Çoğu üniversite hastanesinin kendine ait işleyişi bulunmaktadır. Özellikle cerrahi branşlarda görülen işe çok erken gelme ve geç çıkma durumu EAH kadrolarında nispeten daha iyi düzeydedir.
Hem personel sayısı hem de fiziki imkanların etkisiyle daha düzenli sınırlarda işinizi yapabilir ve daha düzenli işe giriş – çıkış saatlerine sahip olabilirsiniz.
9. Diğer Avantajlar
Klinikten kliniğe değişmekle birlikte EAH kadrolarının ortalaması ile ortaya çıkan birkaç avantaj daha bulunmaktadır. Bunlar:
- Bölüm ile ilgili işlemlere daha hızlı başlama. Özellikle servisi olan branşlarda daha erken zamanda hasta görme, işlem yapma ve ameliyata katılma durumu oluşabilmektedir.
- Nöbet sayısı itibariyle daha iyimser kadro türüdür EAH kadroları. Çalıştığınız yerlerde akademik ünvana sahip olan hocalar dışında uzman hekimlerin de olması ve onların da nöbet tutması özellikle nöbet sayısına etki edebilmektedir.
- Halen çok az yerde olsa da bazı EAH’larda nöbet ertesi izin veya nöbet ertesi erken çıkma durumu bulunmaktadır.
EAH’lar konusundan avantaj olarak ifade edilebilecek daha birçok durum olsa da genel ortalamaya hitap etmediği için yazımızın içerisine ekleme gereği duymadık.
Burada yazılı her bir maddeye antitez olarak sunulabilecek EAH kadroları bulunmaktadır. Döner vermeyen, eldiven dahi bulunmayan, personeli eksik EAH kadroları bulunuyor.
Bu yazıdaki gaye, TUS tercih sürecinde daha fazla bilgiye sahip olmanız ve değerlendirme yaparken hangi noktaları dikkate almanız gerektiği konusunda yardımcı olmaktır.
EAH kadrolarının detayları için şu iki yazıya göz atmanızı öneriyoruz:
DoktorBun forumda bulunan EAH Kadroları kategorinde sorulan onlarca soruya ve detaylı açıklamalarına da şuradan ulaşabilirsiniz.
Merak ettiğiniz tüm soruların cevabı DoktorBun.com'da. |
---|
Bu konu ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruları DoktorBun.com forumunda sorabilirsiniz veya yanıtlanmış yüzlerce soru sayesinde merak ettiğiniz tüm detaylara ulaşabilirsiniz. |