Branş Grupları | Telegram Grup Bağlantıları
21 Şubat 2021TUS Sonuçları Kaç Günde Açıklanıyor?
11 Mart 2021Tıpta Uzmanlık Sınavı uygulandıktan sonra asistanlığa başlama süreci birçok basamağın gerçekleşmesine bağlıdır. Sınav sonucunun açıklanması, tercihlerin alınması, tercih sonuçları, belge gönderimi vs.
Bu yazıda 2020 yılında uygulanan sonbahar ve ilkbahar TUS’larının tarihsel gidişatı üzerinden TUS sürecinin ortalama süresi hakkında verileri sizlerle paylaşacağız.
TUS Sonrası Asistanlığa Başlama Süresi Ne Kadardır?
Tıpta Uzmanlık Sınavı süreci başvuruların alınması ile başlar. Sonrasındaki süreç adım adım şu basamakları içerir:
- TUS başvurularının alınması
- TUS
- TUS sonuçlarının açıklanması
- TUS tercihlerinin alınması
- TUS sonuçlarının açıklanması
- Asistanlık için belgelerin gönderilmesi
- Asistanlık için ÇKYS’ye düşme veya tebligatın gelmesi
- Asistanlığa başlama
Tüm bu basamakları tamamlamak ortalama olarak 4 ay kadar sürmektedir. TUS’a giriş anından itibaren düşünecek olursak 3 – 3,5 aylık bir süreci içermektedir. Örnek olması açısından 2020 yılının sonbahar sınavını inceleyelim.
TUS Süreci Adımı | Tarih |
---|---|
TUS başvurularının alınması | 14 - 24 Ağustos 2020 |
TUS sınav günü | 04 Ekim 2020 |
TUS sonuçlarının açıklanması | 04 Kasım 2020 |
TUS tercihlerinin alınması | 19 - 26 Kasım 2020 |
TUS sonuçlarının açıklanması | 04 Aralık 2020 |
Asistanlık için belgelerin gönderilmesi | 07 - 18 Aralık 2020 |
Asistanlık için ÇKYS'ye düşme veya tebligatın gelmesi (tahmini) | 04 - 10 Ocak 2020 |
2020 Ekim TUS’u için ; TUS’un uygulandığı gün ile ilk ÇKYS’ye düşme adımı arasındaki süre 92 gün. Bu işlemleri en kısa sürede tamamlanan ve ismi ÇKYS sistemine yansıyan kişiler için olan süre. (ÇKYS’ye düşme EAH, SBA kadroları için geçerli.)
YÖK kadrosu gibi eve tebligat yapılan durumlarda göreve çağrılma süresi çok daha uzun oluyor. Bir kurumda çalışırken asistanlığa yerleştiğinizde kurumunuzun da sizi bir süre tutma hakkı oluyor, bu nedenle asistanlığa yerleşme süresi etkilenebiliyor.
2020 Ekim TUS’u örneğini gösterdikten sonra asistanlığa başlama sürecindeki adımları bir bir inceleyerek her bir adımı uzatabilecek/kısaltabilecek durumlar hakkında fikir edinelim.
TUS | Başvuru – Sınav Günü
TUS başvurularının ne zaman alınacağı, TUS’un hangi gün uygulanacağı ÖSYM tarafından çok önceden açıklanıyor. Ekstrem bir koşul olmadığı sürece (pandemi gibi) başvuru günleri ve sınav günleri konusunda bir değişiklik yaşanmıyor.
Bu tarihler net olduğundan TUS sonrası asistanlığa başlama süresi açısından bir fark oluşturmuyor, net olarak hangi tarihler olduğunu ve ne kadar zaman alacağını görüyorsunuz.
TUS başvuruları genellikle TUS sınav gününden 1,5 ay öncesi oluyor ve başvuru süresi için 10 gün veriliyor.
TUS Sınav Sonuçlarının Açıklanması
Birkaç yıl önceye kadar ÖSYM sınavlarının ne zaman açıklanacağı konusu hep bir tartışmayı beraberinde getirirdi. Bu konu birkaç yıldır çözüme kavuştu, ÖSYM takviminde artık girilen sınavın ne zaman açıklanacağı net şekilde belirtiliyor.
Örnek verecek olursak; 2021 yılının ilk TUS’u 21 Mart günü uygulanacak ve sınav sonucu 15 Nisan’da açıklanacak. ÖSYM sınav takviminde bu detay açık şekilde belirtilmiş.
Sınav sonucunun saat kaçta açıklanacağı ise son ana kadar belli olmuyor. Sabah erken saatlerde açıklanacağı gibi gece geç saatlerde de açıklanabiliyor.
Nadiren de olsa sınav sonucunun birkaç gün önce açıklanabildiğini gördük, belirtilen tarihten daha geç açıklandığına ise rastlamadık. Bunu da küçük bir bilgi olarak düşelim.
TUS Tercihlerinin Alınması – Yapılması
Bu adımdan sonraki sürecin net tarihleri bulunmuyor. Bu nedenle TUS sonrası asistanlığa başlama süresi üzerinde değişikliklere neden olabiliyor.
TUS sonucu açıklandıktan sonra tercihlerin alınmasını bekliyorsunuz. Ne yazık ki sınav sonucu açıklandıktan hemen sonra tercihlerin alınmasına başlanmıyor. Bazen bir ay sonra bazen bir hafta sonra tercihlerin alınmasına başlanıyor.
2019 ve 2020 yıllarında TUS sonucu açıklandıktan kaç gün sonra tercihlerin alınmaya başlandığına bakalım:
- 2020 sonbahar: 15 gün sonra
- 2020 ilkbahar: 5 gün sonra (pandemi başlangıcı)
- 2019 sonbahar: 35 gün sonra
- 2019 ilkbahar: 16 gün sonra
Sadece 2020 ve 2019 verilerine bakarak tercihlerin alınmaya başlanması sürecinin büyük değişiklikler oluşturduğunu görebiliyoruz. ÖSYM isterse bu süreyi 5 güne indirebildiği gibi (pandemi başlangıcına denk gelen 2020 ilkbahar sınavı gibi) 35 güne de çıkarabiliyor.
TUS sonrası asistanlığa başlama süresini en çok etkileyen koşullardan biri ÖSYM’nin TUS tercihlerini ne zaman alacağıdır.
TUS tercihlerinin ne zaman alınacağı belli olduktan sonra 7-10 gün süren bir tercihlerin yapılma süreci başlıyor. Önemli bir süre de tercihlerin alınma aşamasında kat ediliyor.
TUS Sonuçlarının Açıklanması
TUS sonrası asistanlığa başlama süresi üzerinden en büyük etkiye sahip diğer koşul tercih sonuçlarının açıklanması ve nereye yerleştiğinizi öğreneceğiniz zamandır.
Tercih işlemleri tamamlandıktan sonra belirsiz şekilde sonuçların açıklanmasını beklemeye başlıyorsunuz. Bu aşamada da TUS sonuçlarının ne zaman açıklanacağını bilmeden bekliyorsunuz.
2019 ve 2020 yıllarında TUS tercihleri alındıktan kaç gün sonra tercihlerin alınmaya başlandığına bakalım:
- 2020 sonbahar: 8 gün sonra
- 2020 ilkbahar: 3 gün sonra (pandemi başlangıcı)
- 2019 sonbahar: 8 gün sonra
- 2019 ilkbahar: 14 gün sonra
Çok daha önceki yıllarda tercih sonuçlarının oldukça geç açıklandığı zamanlar olmuş ancak son yıllarda bu noktada daha iyimser sürelerde tercih sonuçları açıklanıyor.
Asistanlık İçin Belge Gönderimi
TUS’a girdiniz, iyi bir puan aldığınız, tercih verdiniz ve istediğiniz kontenjanlardan birine yerleştiniz. İşte bu aşamadan sonra kadro türlerine göre farklılıklar ortaya çıkıyor.
- Eğer bir EAH ya da SBA kontenjanına yerleştiyseniz YHGM tarafından hangi belgelerin hangi tarihler arasında gönderileceğini açıklanan duyurunun gelmesini bekliyorsunuz. Genellikle TUS tercih sonuçlarının açıklandığı gün veya ertesi gün bu duyuru yapılıyor, süre kaybı yaşanmıyor.
- Eğer bir YÖK kadrosuna yerleştiyseniz, yerleştiğiniz üniversitenin duyurularını takip etmeye başlıyorsunuz. Hangi belgelerin hangi tarih diliminde gönderileceğini öğreniyorsunuz. Üniversiteler arasında farklar oluşuyor, bazıları tercih sonuçlarının hemen ertesi günü bu duyuruyu yaparken bazıları bir hafta sonra yapıyor. Genellikle bir hafta içinde tüm üniversiteler belgeler ile ilgili duyuruyu yapmış oluyor.
Belge duyurularında hangi tarihler arasında belgelerin gönderilmesi gerektiği belirtiliyor. Genellikle 10-14 gün kadar zaman tanınıyor. Yine de bu sürenin yerleştiğiniz kadroya ve yerleştiğiniz yere göre değişebileceğini bilmelisiniz.
Asistanlığa İçin ÇKYS’ye Düşme veya Tebligat
Kadro türlerine göre TUS sonrası asistanlığa başlama süresini etkileyen bir diğer nokta da burası.
- EAH ve SBA kontenjanlarına yerleşenlerin adı ÇKYS’ye düşüyor.
- YÖK kontenjanlarına yerleşenlerin evlerine/kurumlarına tebligat gidiyor veya telefon ile çağrılıyorlar.
TUS Rehberi sitemizde her bir kadro türüne göre işlem basamaklarını içeren içerikler yer almaktadır.
Kadro türlerine göre asistanlığa başlamanın önceki ve son adımı büyük değişiklikler içeriyor. Bazıları birkaç hafta içinde gidip göreve başlayabilirken bazıları birkaç ay sonra başlayabiliyor. Bu adımda birçok resmi prosedür işliyor, birçok farklı koşul tarafından etkileniyor.
Bir kurumda çalışan, sözleşmeli statüde olan, aile hekimliği yapan kişiler açıktan atamalara göre nispeten daha geç göreve başlıyorlar. Çünkü bu kişiler için kurumlar arası atama yapılması gerekiyor.
TUS Sonrası Asistanlığa Başlama Süresi
Tüm bu yazının amacı TUS sürecinin hemen hemen her adımını öğrenebilmenizdir. Bu nedenle oldukça uzun bir yazı ortaya çıktı.
Yazının detaylarında gizli olan süreleri göz önüne aldığınızda ortalama olarak TUS’a girdikten sonra ortalama 3 – 3,5 ay sonra asistanlığa başlayabileceğinizi görebilirsiniz. Bazı durumlarda bu süre 5 – 6 aya kadar uzayabilir.
TUS sonrası asistanlığa başlama süresi üzerine bazı noktaların daha fazla etkisi olduğunu, bazı noktaların ise sabit süreler içerdiğini de bu içerikten yola çıkarak görebilirsiniz.
Merak ettiğiniz tüm soruların cevabı DoktorBun.com'da. |
---|
Bu konu ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruları DoktorBun.com forumunda sorabilirsiniz veya yanıtlanmış yüzlerce soru sayesinde merak ettiğiniz tüm detaylara ulaşabilirsiniz. |