TUS Yerleştirme Sonuçları Kaç Günde Açıklanıyor?
16 Ekim 2021YÖK Kadrosu Kazananlar İçin Naklen Asistanlığa Başlama Süreci
17 Ekim 2021TUS yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonraki süreç kadro türlerine göre büyük oranda farklılık gösteriyor, sürecin adımları açıktan ve naklen atanan hekimler için bile farklılıklar içeriyor.
Bu yazıda; istifa etmiş, müstafi kalmış veya halen hekimliğe başlamamış hekimler için (herhangi bir bakanlık kadrosunda çalışmayan) YÖK kadrosunda açıktan atama sürecinin detaylarını içermektedir.
YÖK Kadrosu Kazananlar İçin Açıktan Asistanlığa Başlama Süreci
Öncelikle açıktan atamanın ne olduğunu anlamanız gerekiyor. Sağlık Bakanlığına veya başka bir kuruma bağlı olarak çalışmayan hekimlerin (mesleği itibariyle) asistanlığa başlama sürecidir.
Açıktan atanan grup içinde:
- İstifalı hekimler
- Müstafi kalmış hekimler
- Özel sektörde çalışanlar
- Mezun olmuş ancak halen DHY’ye başlamamış hekimler
Bu gruplar içerisindeyseniz yerleştiğiniz YÖK kadrosuna atamanız açıktan yapılacak, işlemleriniz tamamlandıktan sonra göreve başlangıç işlemlerini tamamlayabileceksiniz.
YÖK kadrosuna yerleşen hekimler için açıktan asistanlığa başlama süreci adımları ve açıklamaları şu şekildedir:
1. TUS yerleştirme sonuçları ile bir YÖK kadrosuna yerleşmelisiniz.
- Yerleştiğiniz kadronun YÖK kadrosu olduğundan ve bu yazıyı baz alacak açıktan atama grubuna dahil olan bir hekim olduğunuzdan emin olunuz.
2. Yerleştiğiniz üniversitenin duyuru sayfasını takip etmeye başlamalısınız.
- Yerleştirme sonuçları açıklandıktan kısa bir süre sonra yerleşmiş olduğunuz üniversitenin duyuru sayfasından “TUS ile yerleşen adaylar için istenen belgeler” başlığı ile bir duyuru yayınlanacak.
- Bu duyuruda istenen tüm belgeler listelenmiş olacak.
- Duyuruda belgelerin hangi tarihler arasında gönderilmesi gerektiği açıkça belirtilecek.
- Üniversiteler arasında istenen belgeler yönüyle farklılıklar bulunmaktadır. “Bizde niye farklı” sorusunu sormanız gerek yok, yerleştiğiniz üniversitenin prosedürlerini izlemelisiniz.
- Her üniversitenin belge gönderim tarihi aynı değildir.
- Bazı üniversiteler anasayfadan duyuru metnini yayınlarken bazılar dekanlık sayfasından yayınlayabiliyor.
3. İstenen belgeleri istenen tarih aralığında teslim etmelisiniz.
- İlgili duyuruda son başvuru tarihi ve belgelerin nereye gönderileceği açıkça belirtilecektir.
- Bu duyuruda hangi belgelerin üniversiteye gönderileceği açıkça belirtilecektir. Bir yığın belge oluyor genellikle. Kısa bir araştırma yapmak isterseniz “yerleştiğiniz üniversitenin adı + TUS ile yerleşenler için istenen belgeler” şeklinde bir arama yapabilirsiniz.
- İlgili tarihler arasında istenen belgeleri üniversitenin belirttiği adrese postalıyorsunuz veya elden teslim ediyorsunuz. Bazıları elden teslim istiyor, pandemi nedeniyle değişiklik yaşanabilir bu noktada. Detaylar ilan metninde belirtiliyor.
4. Üniversiteden tebligatın gelmesini veya aranmayı bekliyorsunuz.
- Belgeleri göndermiş olmanız hemen göreve başlayacağınız anlamına gelmiyor. Şahsınıza bir araştırma görevliliği kadrosu açılacak ve buraya atamanız yapılacak.
- Belgeleri gönderdikten sonra beklemeye başlayacaksınız, geri kalan işlemleri üniversite ve personelleri halledecek.
- İşlem basamakları için yerleştiğiniz üniversitenin personel işlemleri birimini arayabilir, işlemlerin ilerleyişi hakkında bilgi alabilirsiniz.
5. Tebligatın gelmesi ile birlikte mehil süreniz başlıyor.
- İşlemleriniz tamamlandıktan sonra üniversiteniz tarafından vermiş olduğunuz ev adresine tebligat postalanacak. Tebligat elinize ulaştıktan sonra mehil süreniz başlıyor.
- EAH/SBA kadrosundaki gibi ÇKYS’ye düşme olmuyor bu süreçte, üniversite ile iletişimde olmanız faydalı olacaktır.
- Bazı üniversiteler tebligatı gönderdikten sonra telefonla arayarak da bilgi verebiliyor. Göreve hızlı başlamak istiyorsanız ilgili adımları yakından takip ederek tebligat yola çıkmadan dahi giderek göreve başlayabilirsiniz.
- Tebligat elinize ulaştıktan sonra mehil süreniz başlıyor. Bu süre herkes için en az 15 gündür, şehre bağımlı değil YÖK kadrosu için. Ancak bazı üniversiteler için böyle süreler bulunmamakta, bazıları için ise daha uzun süre olabilmektedir. (Aslında bu konuda bir netlik yok, 15 gün olarak baz almanızı öneririm.)
6. Göreve başlama işlemlerini tamamlayarak asistanlığınıza başlayabilirsiniz.
- Mehil süreniz içinde giderek göreve başlama adımlarını tamamlamalısınız. Yerleştiğiniz üniversitenin personel işlemleri birimi üzerinden göreve başlama adımlarını tamamlayacaksınız.
- Tebrikler, artık bir asistan hekimsiniz.
Üzerinde durulması ve tekrar vurgulanması gereken bazı noktalar şunlardır:
- YÖK kadrosuna başlayacaksanız üniversitenin duyurularını takip etmelisiniz.
- Belgelerinizi üniversitenin duyurusunda belirtilen adrese yollamalısınız.
- Adınız ÇKYS’ye düşmeyecek. Ya tebligatla ya da telefonla çağrılacaksınız. (Tebligat baz alınır resmi olarak.)
- Merak ettiğiniz tüm detayları yerleşmiş olduğunuz üniversitenin personel işlemleri dairesini arayarak öğrenebilirsiniz. Ne zaman duyurunun yapılacağını, ne zaman işlemlerin tamamlanacağını da.
- Üniversiteler arasında süre farkları olabiliyor. Bazıları hemen duyuru yaparken bazılar birkaç hafta sonra yapıyor. Evham yapmanıza gerek yok. TUS ile göreve başlama süreci yavaştır, iki günde göreve başlamayı beklemeyiniz.
- Yeni gelen arşiv araştırması yasası nedeniyle açıktan atama süreçleri daha yavaş ilerleyebilmektedir. Naklen atamalarda arşiv araştırması yapılmadığı için süreç daha hızlı ilerleyebilmektedir, geçmiş yıllarda bunun tam tersi bir durum vardı.
- Tebligatı beklediğiniz dönemde hakkınızda arşiv araştırması yapılıyor olacak. 2021 Nisan ayında yeniden yasalaşan arşiv araştırması nedeniyle açıktan atama süreci önceki dönemlere göre daha yavaş ilerlemektedir.
YÖK kadrosu ve YÖK kadrosunda göreve başlama süreçleri ile ilgili sorulmuş onlarca soruya DrBun Forum‘da yer alan YÖK Kadroları kategorisi üzerinden ulaşabilirsiniz.
Merak ettiğiniz tüm soruların cevabı DoktorBun.com'da. |
---|
Bu konu ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruları DoktorBun.com forumunda sorabilirsiniz veya yanıtlanmış yüzlerce soru sayesinde merak ettiğiniz tüm detaylara ulaşabilirsiniz. |