TUS Ek Yerleştirme Tercihleri Ne Zaman Alınmaya Başlanıyor?
9 Kasım 2021SBA Kazanan Hekimler İçin Kefil Şartları | DETAYLI AÇIKLAMA
11 Kasım 2021TUS tercih sonuçları açıklandıktan sonra belge gönderme süreci başlıyor. Bu aşamadan sonra TUS’a giren küçük bir kitleyi ilgilendiren ek tercihlerin alındığı aşamaya sıra geliyor.
Ek tercihler konusunda detaylı bir içerik olmadığı için çeşitli soru işaretleri mevcut. Bu içerik ile TUS ek tercih ve ek yerleştirmelerinin tüm detaylarına ulaşabileceksiniz.
TUS Ek Tercih Kontenjanları Nasıl Belirleniyor?
TUS yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra bir kadroya yerleşen adaylar için belge gönderim süreci başlıyor. Belge gönderim süreci tamamlandıktan sonra ek yerleştirmeye kalan son kontenjanlar belli oluyor.
Normal yerleştirme sonuçlarında boş kalan kontenjanların yanı sıra, belge gönderilmediği için boş kalan kontenjanlar da ek tercih döneminde yerleştirmeye açılıyor. Bu nedenle belge gönderim süreci sonrasında ek tercihler başlayabiliyor.
TUS kılavuzunun 7. maddesi ek yerleştirmeleri açıklıyor. Kılavuza göre ek yerleştirmeye kalan kontenjanlar hakkında açıklama bölümü şu şekildedir:
TUS ek tercih kontenjanlarının şu koşullardan meydana geldiğini öğreniyoruz:
- Yerleştirme sonunda adayların tercih etmemesi nedeniyle boş kalan kontenjanlar
- Adayların yerleştirilmesine rağmen durumlarının atanmaya uygun olmaması nedeniyle boş kalan kontenjanlar
- Yerleştirilmesi yapılan adayların başvuru süresi içinde başvurmaması nedeniyle boş kalan kontenjanlar
Yukarıdaki özellikler nedeniyle boş kalan kontenjanlar TUS ek tercih döneminde ÖSYM tarafından açıklanıyor. Ek tercih yapabilecek adaylar bu ek kontenjanları tercih edebiliyorlar.
TUS Ek Yerleştirme Döneminde Kimler Tercih Yapabilir?
TUS kılavuzunun 7. maddesi ek yerleştirmeleri açıklıyor. Kılavuzda ek yerleştirme kontenjanlarına başvurabilecek adaylar ile ilgili karşılanması gereken şartlar açıkla belirtilmiştir.
Kılavuzun ilgili bölümü şu şekildedir:
Kılavuzun ilgili maddeleri üzerinden TUS ek tercihlerine başvuracak adaylar hakkında şunları öğreniyoruz:
- Belirtilen üç şartın aynı anda karşılanmış olması gerekiyor.
- Adaylar ilgili TUS döneminde sınava girmiş olmalı, önceki dönem puanları baz alınmıyor, her TUS dönemi kendi içerisinde değerlendiriliyor.
- Adaylar ilgili TUS döneminde sınava girmiş ve tercih edeceği puan türünde 45 ve üzerinde bir puan almış olmalı.
- Adaylar ilgili TUS döneminin normal tercih dönemi sonunda bir programa yerleşmemiş olmalı.
- Tercih döneminde tercih verdiğiniz halde herhangi bir kadroya yerleştirilemezseniz ek yerleştirme döneminde tercih verebilir ve puanınızın yetebileceği bir kadroya yerleşebilirsiniz.
- Tercih döneminde verdiğiniz tercihlerden birine yerleştirilmeniz durumunda ek yerleştirme başvurusu yapamazsınız. Ek yerleştirme başvurusu yapabilmek için bir kadroya yerleşmemiş olmanız gerekiyor.
TUS Ek Tercihleri Hakkında Son Sözler
TUS ek tercihleri ile ilgili yayınlanan kılavuzda yer alan şu maddelere göz atmalısınız:
- TUEY’in 12. maddesinin 3. fıkrası gereği, TUS sonucuna göre adayların yerleştirme işleminin yapılabilmesi için mesleğini yapmaya yetkili olma yani diplomasının Sağlık Bakanlığınca tescil edilmiş olma şartı aranır. Bu nedenle, adayların tercih ekranında diplomalarının Sağlık Bakanlığınca tescil edilmiş olduğuna ilişkin bilgi alanını işaretlemiş olmaları gerekmektedir.
- Sınava başvuru aşamasında henüz mezun olmayan adaylardan YÖKSİS’te eğitim bilgileri olan ancak mezuniyet tarihi bulunmayanların, tercih işlemlerini yapabilmeleri için tercih süresi içerisinde kendi üniversitelerine başvurarak YÖKSİS’teki mezuniyet tarihi alanının güncellenmesini sağlamaları gerekmektedir.
- TUEY’in 12. maddesinin 3. fıkrası gereği, TUS sonucuna göre yerleştirme işleminin yapılabilmesi için yabancı dil yeterliliği aranır. Adayların yabancı dil muafiyet bilgi kontrolü, TUS Başvuru Kılavuzunda yer alan ilke ve kurallar doğrultusunda yapılacaktır.
Normal yerleştirme döneminde tercih verebilmek için ücret istenmezken TUS ek tercihinde bulunan adayların ödeme yapması gerekmektedir.
Kılavuzda ek tercih ücretleri şu şekilde açıklanmıştır:
- Adaylar ek yerleştirme için tercih ücreti yatıracaklardır.
- Adaylar, tercihlerinin sisteme kaydını yaptıktan sonra ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile yerleştirme ücretini yatıracaklardır.
- Tercih süresi içinde yerleştirme ücretini yatırmayan adayların bu yerleştirme için yapmış oldukları tercihleri geçersiz sayılacak ve bu tercihler yerleştirme işlemine alınmayacaktır.
- 2021 yılı 1.Dönem TUS’u için belirlenen ek yerleştirme ücreti 25 TL‘dir.
Ek yerleştirme ile ilgili daha fazla detay için DoktorBun Forum‘da bulunan TUS kategorisine göz atmalısınız. Yazı içerisinde bahsetmiş olduğumuz TUS kılavuzuna ise şuradan ulaşabilirsiniz.
Merak ettiğiniz tüm soruların cevabı DoktorBun.com'da. |
---|
Bu konu ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruları DoktorBun.com forumunda sorabilirsiniz veya yanıtlanmış yüzlerce soru sayesinde merak ettiğiniz tüm detaylara ulaşabilirsiniz. |