YÖK Kadrosu Kazananlar İçin Açıktan Asistanlığa Başlama Süreci
16 Ekim 2021Asistanlığa Başlamak İçin 4924’ten (Sözleşmeden) 657’ye Ne Zaman Geçmelisiniz?
8 Kasım 2021TUS yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonraki süreç kadro türlerine göre büyük oranda farklılık gösteriyor, sürecin adımları açıktan ve naklen atanan hekimler için bile farklılıklar içeriyor.
Bu yazıda; halihazırda bakanlığa bağlı olarak çalışan hekimler için YÖK kadrosunda naklen atama sürecinin detaylarını içermektedir.
YÖK Kadrosu Kazananlar İçin Naklen Asistanlığa Başlama Süreci
Öncelikle naklen atamanın ne olduğunu anlamanız gerekiyor. Sağlık Bakanlığına bağlı olarak çalışan hekimlerin bir görev yerinden nakil ile asistanlığa başlama sürecidir. İstifa içermemektedir, kadronuz 657’den 2547’ye aktarılmaktadır.
Naklen atanan grup içinde:
- 657’ye bağlı olarak çalışan hekimler
- Sözleşmeli olarak çalışan hekimler
- Aile hekimi olarak çalışan hekimler
Bu gruplar içerisindeyseniz yerleştiğiniz YÖK kadrosuna atamanız naklen yapılacak, işlemleriniz tamamlandıktan sonra göreve başlangıç işlemlerini tamamlayabileceksiniz. (Herhangi bir kadroda asistan olarak çalışan hekimler yeniden TUS ile yerleştiklerinde naklen atanıyorlar, süreçleri büyük oranda bu yazıdaki gibi ilerliyor.)
YÖK kadrosuna yerleşen hekimler için naklen asistanlığa başlama süreci adımları ve açıklamaları şu şekildedir:
1. TUS yerleştirme sonuçları ile bir YÖK kadrosuna yerleşmelisiniz.
- Yerleştiğiniz kadronun YÖK kadrosu olduğundan ve bu yazıyı baz alacak naklen atama grubuna dahil olan bir hekim olduğunuzdan emin olunuz.
2. Yerleştiğiniz üniversitenin duyuru sayfasını takip etmeye başlamalısınız.
- Yerleştirme sonuçları açıklandıktan kısa bir süre sonra yerleşmiş olduğunuz üniversitenin duyuru sayfasından “TUS ile yerleşen adaylar için istenen belgeler” başlığı ile bir duyuru yayınlanacak.
- Bu duyuruda istenen tüm belgeler listelenmiş olacak.
- Duyuruda belgelerin hangi tarihler arasında gönderilmesi gerektiği açıkça belirtilecek.
- Üniversiteler arasında istenen belgeler yönüyle farklılıklar bulunmaktadır. “Bizde niye farklı” sorusunu sormanız gerek yok, yerleştiğiniz üniversitenin prosedürlerini izlemelisiniz.
- Her üniversitenin belge gönderim tarihi aynı değildir.
- Bazı üniversiteler anasayfadan duyuru metnini yayınlarken bazılar dekanlık sayfasından yayınlayabiliyor.
3. İstenen belgeleri istenen tarih aralığında teslim etmelisiniz.
- İlgili duyuruda son başvuru tarihi ve belgelerin nereye gönderileceği açıkça belirtilecektir.
- Bu duyuruda hangi belgelerin üniversiteye gönderileceği açıkça belirtilecektir. Bir yığın belge oluyor genellikle. Kısa bir araştırma yapmak isterseniz “yerleştiğiniz üniversitenin adı + TUS ile yerleşenler için istenen belgeler” şeklinde bir arama yapabilirsiniz.
- İlgili tarihler arasında istenen belgeleri üniversitenin belirttiği adrese postalıyorsunuz veya elden teslim ediyorsunuz. Bazıları elden teslim istiyor, pandemi nedeniyle değişiklik yaşanabilir bu noktada. Detaylar ilan metninde belirtiliyor.
4. Üniversite tarafından bakanlığa muvafakat yazısı yazılacak.
- İşlemlerin bundan sonraki kısmı sizden bağımsız olarak ilerliyor. Belgeleriniz üniversiteye ulaştıktan sonra sizin bakanlık kadrosunda aktif çalışan bir hekim olduğunuzu görüyorlar.
- Kadronuzun bakanlıktan üniversiteye aktarılabilmesi için üniversite tarafında bakanlığa muvafakat isteme yazısı yazılıyor.
- Muvafakat yazınız bakanlığa ulaştıktan sonra YHGM muvafakat birimine yönlendiriliyor.
- 657’ye tabi bir memursanız muvafakata onay veriliyor, 4924’e tabiyseniz veya sözleşmeli aile hekimiyseniz izin verilmiyor. (4924’lüyseniz veya sözleşmeli aile hekimiyseniz bu aşamaya denk gelen dönemde 657’ye geçmiş olmalısınız, yoksa bu süreçte işlemleriniz bekletilecek.)
5. Muvafakat cevabı bakanlık tarafından üniversiteye gönderilecek.
- Kazandığınız YÖK kadrosuna atamanız yapılması için muvafakata izin verildiğine dair yazılan yazı üniversitenize gönderilecek.
- Üniversitenin personel dairesine bakanlığın göndermiş olduğu muvafakat cevabı ulaşıyor.
- Bu defa üniversite tarafından atama yazısı yazılıyor. Atama yazısı dekanlık ve rektörlük imzasından geçiyor.
- İmzalanan atama yazısı üst yazı ile birlikte tekrardan bakanlığa yollanıyor.
6. Atama yazınız kurumunuza bildirilecek.
- Bakanlığa ulaşan atama yazısı ilgili birim tarafından değerlendiriliyor ve sisteme işleniyor.
- Ekip mobil uygulamasının hizmet dökümüne işleniyor ve çalışmış olduğunuz ilin sağlık müdürlüğüne bildiriliyor. İl sağlık müdürlüğü tarafında hastanenize yazı yazılıyor.
- Gelen yazı sonrasında hastanenizden ayrılışınızı yapıp yeni görev yerinize giderek başlangıç yapabilirsiniz.
7. Çalıştığınız kurumdan ayrılış yaparak mehil süresi içerisinde asistanlığa başlangıcınız yapmalısınız.
- Kurumunuza atama yazınız ulaştıktan sonra ne zaman ayrılış yapacağınız büyük oranda kurum yöneticisine bağlı. Genellikle bir süre bekletiliyorsunuz.
- Yasa ve mevzuatlarda ne kadar bekletileceğinizin direkt bir karşılığı yok. Çoğu idare ulaşan yazıları bir ay içerisinde bildirmeyi ve işleme alma yolunu tercih ediyor, bekletme süresi genelde 1 ayı aşmıyor.
- Ayrılış işlemlerinizi tamamlıyorsunuz izin verildiğinde.
- Sonrasında mehil süreniz başlıyor.
8. Göreve başlama işlemlerini tamamlayarak asistanlığınıza başlayabilirsiniz.
- Ayrılış yaptıktan sonra mehil süreniz başlıyor. Bu süre herkes için en az 15 gündür, şehre bağımlı değil YÖK kadrosu için. Ancak bazı üniversiteler için böyle süreler bulunmamakta, bazıları için ise daha uzun süre olabilmektedir.
- Mehil süreniz içinde giderek göreve başlama adımlarını tamamlamalısınız. Yerleştiğiniz üniversitenin personel işlemleri birimi üzerinden göreve başlama adımlarını tamamlayacaksınız.
- Tebrikler, artık bir asistan hekimsiniz.
Üzerinde durulması ve tekrar vurgulanması gereken bazı noktalar şunlardır:
- YÖK kadrosuna başlayacaksanız üniversitenin duyurularını takip etmelisiniz.
- Belgelerinizi üniversitenin duyurusunda belirtilen adrese yollamalısınız.
- Üniversiteler arasında süre farkları olabiliyor. Bazıları hemen duyuru yaparken bazılar birkaç hafta sonra yapıyor. Evham yapmanıza gerek yok. TUS ile göreve başlama süreci yavaştır, iki günde göreve başlamayı beklemeyiniz.
- Herhangi bir yerde çalışırken YÖK kadrosuna yerleşirseniz işlem basamakları çok daha fazla olacağı için nispeten daha geç asistanlığa başlarsınız.
- 4924’lüyseniz üniversitenin personel dairesi ile görüşmeli ve ne zaman 657’ye dönmeniz gerektiğini sormalısınız. Muavafakat yazısının ne zaman yazılacağını söyleyeceklerdir.
- Bir sürü imza gerektiren basamak bulunuyor. Bu nedenle sabırlı olmalısınız.
- İşlemlerinizin üniversite adımlarını hızlandırmak için ara ara personel işlemleri dairesini arayabilirsiniz.
- Atama yazısının hastanenize ulaşması veya ekip portalın hizmet dökümüne yeni kurumunuzun işlenmesi yeterli. ÇKYS sisteminde değişikliğin gerçekleşmesini beklemenize gerek yok.
- Asistanlığa başlama süreçleri oldukça uzun ve meşakkatli işlemlere sahip. Sakin olmalı, sizle benzer süreçleri yaşayan diğer hekimler ile iletişimde kalmalı ve süreci takip etmelisiniz.
- Yeni gelen arşiv araştırması naklen geçiş aşamalarını etkilemiyor. 657’ye bağlı olarak geçiş işlemleriniz başlıyor ve 2547’li bir kadroya geçiyorsunuz. Bu aşamada ayrıca güvenlik soruşturmasını beklemiyorsunuz.
YÖK kadrosu ve YÖK kadrosunda göreve başlama süreçleri ile ilgili sorulmuş onlarca soruya DrBun Forum‘da yer alan YÖK Kadroları kategorisi üzerinden ulaşabilirsiniz.
Merak ettiğiniz tüm soruların cevabı DoktorBun.com'da. |
---|
Bu konu ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruları DoktorBun.com forumunda sorabilirsiniz veya yanıtlanmış yüzlerce soru sayesinde merak ettiğiniz tüm detaylara ulaşabilirsiniz. |